top of page
Vyhledat

Jak enzym telomeráza pomáhá zpomalovat stárnutí

Aktualizováno: 8. 3. 2020

Telomeráza

Telomeráza je enzymatický komplex schopný prodlužovat telomery, čímž zastaví a případně i zvrátí proces jejich zkracování. Aktivitu telomerázy pozorujeme v buňkách během embryonálního vývoje, či např. v kmenových buňkách krvetvorné kostní dřeně u dospělého. Aktivita telomerázy je přísně regulována.



Zkracování telomer

Ukázalo se, že délka telomer (krátké telomery) ovlivňuje vývoj nemocí a patologií, jako jsou bronchiální astma, atopická dermatitida a psoriáza, revmatoidní artritida, systémový lupus erythematodes, předčasné stárnutí a dysfunkce celého imunitního systému, koronární srdeční selhání, chronické srdeční selhání, ateroskleróza, infarkt myokardu, osteoporóza, diabetes mellitus 1. a 2. typu, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, demence, cirhóza, metabolický syndrom a další.

S věkem dochází nejen ke zkracování telomer, ale také ke snižování počtu cyklů buněčného dělení. Proto lze telomery považovat za marker obecného biologického stárnutí.


#telomeráza #zkracování telomer

30 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Čím kratší telomery, tím více zánětů

Mezi stresem, zkracovním telomer a stavem imunitního systému existuje velmi nepříjemný vztah: čím kratší telomery, tím více zánětů. Jak může stres, který vzniká a „žije“ ve vaší hlavě, utlumovat váš i

Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page