top of page
Vyhledat

Jak vám zdravý životní styl pomáhá žít déle nebo alespoň zůstat déle zdraví

Míra zkrácení telomer má vliv na tempo vašeho stárnutí a výskyt nemocí souvisejících s věkem

Jak stárneme, telomery, ochranné čepičky chromozomů, se zkracují. Kratší telomery mohou vést ke zvýšenému výskytu chorob a špatnému přežití. Starší lidé s kratšími telomery mají třikrát zvýšené riziko úmrtí na srdeční onemocnění a osmkrát vyšší riziko úmrtí na infekční nemoci.


Co je za tím?


Telomery


Úloha telomer

Telomery hrají klíčovou roli při uchovávání informací v genomu živého organismu. Skládají se z DNA-proteinů a jsou umístěny na každém konci chromozomu. Slouží jako „airback“, který chrání genom před nukleolytickou degradací, nechtěnou rekombinací a interchromozomální fúzí.


Zkrácení telomer

V standardním procesu buněčného dělení se jistá malá část telomerické DNA ztrácí s každým dělením, neboť je použita k opravě chromozomální DNA.

Pokud délka telomer dosáhne kritického limitu, buňka prochází stárnutím nebo apoptózou (smrt buňky).

Další omezení životnosti buňky je dámo Hayflickovým limit . Ten říká, kolikrát se normální somatická diferencovaná lidská buňka může dělit, než se buněčné dělení zastaví. Maximum je 50x. To je důležité číslo, protože během dělení buněk mohou telemory opravovat (rekombinovat) poškozený genom, jak je uvedeno výše. Čím méně dělení ještě zbývá, tím méně je tedy šancí na opravu genomu.


Ke zkracování telomer dochází při každé replikaci DNA a pokud pokračuje, vede k degradaci chromozomů a buněčné smrti.



Vysoká rychlost zkracování telomer urychluje stárnutí

Rychlost zkracování telomer je velmi důležitá. Jak bylo řečeno výše, telemory se s věkem zkracují, protože věnují svou část na korekci genomu. To je přirozené. Důležité je, jak rychle se telomery zkracují. Příliš rychlé zkracování telomer vede k předčasné apoptóze nebo k onkogenní transformaci somatických buněk, což má vliv na zdraví a život organismu celkově.


Délka telomer může ovlivňovat zdraví, délku života a rychlost stárnutí organismu

Váš životní styl může významně ovlivnit rychlost, kterou se vaše telomery zkracují

Kromě genetických předpokladů může urychlit zkracování vašich telomer i váš životní styl . Jisté faktory životního stylu mohou zvýšit rychlost zkracování telomer, což může vést k nemocem nebo předčasnému stárnutí nebo dokonce ke smrti.

Typické nemoci nebo předčasný nástup některých nemocí, které mohou být spojeny se zkrácenými telomery, jsou ischemická choroba srdeční, srdeční selhání, cukrovka, zvýšené riziko rakoviny (rakovina plic, močového měchýře, ledvinových buněk, gastrointestinálního traktu, rakoviny hlavy a krku), osteoporóza, náchylnost k infekcím, progresivní nemoci kostní dřeně.


Mezi hlavní významné faktory pro urychlení zkracování telomer patří:


  • kouření,

  • obezita,

  • nedostatek cvičení,

  • nezdravá strava,

  • životní prostředí,

  • povaha práce a

  • stres.


Každý sám má možnost normalizovat rychlost zkracování telomer a tím lépe zvládat stárnutí a nástup nemocí souvisejících s věkem

Je zřejmé, že nejlepší věcí, kterou můžete udělat, abyste zůstali co nejdéle zdraví a nestárli příliš nepříjemně, je zlepšit svůj životní styl.


01. Pohybujte se dostatečně, cvičte

Zdá se, že cvičení souvisí se sníženým oxidačním stresem a zvýšenou expresí proteinů stabilizujících telomery, a proto může snížit rychlost stárnutí a oddálit nástup nemocí souvisejících s věkem.


02. Jezte zdravě

Předpokládá se, že zdravá strava pomáhá zachovat telomery a další buněčné složky díky snížení oxidačního stresu.


03. Nestresujte se

Stres je spojen s uvolňováním glukokortikoidních hormonů, které mohou snížit hladinu antioxidačních proteinů a mohou proto způsobit zvýšené oxidační poškození DNA, zrychlení zkrácování telomer a snížit aktivitu telomerázy.


04. Jezte potraviny bohaté na antioxidanty a vlákninu nebo je přijímejte ve formě doplňků stravy

Antioxidanty, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vitamín E, vitamin C a beta-karoten, mohou chránit telomerickou DNA před oxidačním poškozením způsobeným látkami poškozujícími DNA. Délka telomer je pozitivně ovlivněna příjmem vlákniny.


05. Omezte příjem polynenasycených mastných kyselin, nahraďte kasein sójovým proteinem


06. Zvažte doplnění aktivátoru telomerázy

Telomeráza je enzym obsahující proteinovou složku hTERT a RNA složku hTR. Telomeráza má schopnost prodloužit telomery přidáním telomerních sekbencí „TTAGGG“ na konce chromozomů.


Sledujte náš blog nebo se přihlaste k odběru newsletteru a získejte novinky a podrobné informace o tom, jak nezdravý životní styl zkracuje vaše telomery a co dělat, abyste si vzali zpět kontrolu nad rychlostí zkracování telomer.

173 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Čím kratší telomery, tím více zánětů

Mezi stresem, zkracovním telomer a stavem imunitního systému existuje velmi nepříjemný vztah: čím kratší telomery, tím více zánětů. Jak může stres, který vzniká a „žije“ ve vaší hlavě, utlumovat váš i

Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page